Bitcoin-prijsvolatiliteit verwacht als 47% van de BTC-opties aanstaande vrijdag vervallen.

47% van de Bitcoin-opties vervalt aanstaande vrijdag, wat betekent dat BTC op het punt staat een trendbepalende stap te zetten.

De openstaande rente op Bitcoin-opties (BTC) is slechts 5% lager dan hun absolute top, maar bijna de helft van dit bedrag zal in de komende maand september worden beëindigd.

Hoewel de huidige 1,9 miljard dollar aan opties aangeeft dat de markt gezond is, is het nog steeds ongebruikelijk om zo’n zware concentratie op korte termijn opties te zien.

Op zich moeten de huidige cijfers niet worden beschouwd als bullish of bearish, maar een fatsoenlijke omvang opties open rente en liquiditeit is nodig om grotere spelers te laten deelnemen aan dergelijke markten.

Merk op hoe de open rente van BTC net de grens van 2 miljard dollar heeft overschreden. Toevallig is dat hetzelfde niveau dat bij de afgelopen twee expiraties werd bereikt. Het is normaal (eigenlijk wordt verwacht) dat dit aantal zal dalen na elke kalendermaandafrekening.

Er is geen magisch niveau dat moet worden volgehouden, maar het hebben van opties verspreid over de maanden maakt complexere handelsstrategieën mogelijk.

Belangrijker nog is dat het bestaan van liquide termijn- en optiemarkten helpt bij het ondersteunen van (regelmatige) spotvolumes.

Risicoafwijking is momenteel op een laag niveau

Om te beoordelen of handelaren grote premies betalen voor BTC-opties, moet de impliciete volatiliteit worden geanalyseerd. Elke onverwachte substantiële koersbeweging zal de indicator sterk doen stijgen, ongeacht of het een positieve of negatieve verandering is.

Volatiliteit is algemeen bekend als een angstindex omdat het de gemiddelde premie meet die op de optiemarkt wordt betaald. Plotselinge koerswijzigingen leiden er vaak toe dat marktmakers risicomijdend worden, waardoor ze een grotere premie vragen voor de handel in opties.

De bovenstaande grafiek toont duidelijk een enorme piek medio maart, toen BTC daalde naar zijn jaarlijkse dieptepunten op $3.637 om snel het $5K-niveau terug te winnen. Deze ongewone beweging zorgde ervoor dat de volatiliteit van BTC het hoogste niveau in twee jaar bereikte.

Dit is het tegenovergestelde van de laatste tien dagen, aangezien de 3 maanden durende volatiliteit van BTC is afgenomen tot 63% van 76%. Hoewel dit geen ongewoon niveau is, vraagt de redenering achter deze relatief lage optiepremie om verdere analyse.

Er is een ongewoon hoge correlatie tussen BTC en Amerikaanse technische aandelen in de afgelopen zes maanden. Hoewel het onmogelijk is om de oorzaak en het effect te achterhalen, hebben Bitcoin-handelaren die op een ontkoppeling inzetten misschien hun hoop verloren.

De bovenstaande grafiek toont een gemiddelde correlatie van 80% over de afgelopen zes maanden. Ongeacht de rationale achter de correlatie, verklaart het gedeeltelijk de recente daling van de BTC-volatiliteit.

Hoe langer het duurt voor een relevante ontkoppeling, hoe minder stimulansen traders hebben om te wedden op agressieve BTC-prijsbewegingen. Een nog crucialere indicator hiervoor is het gebrek aan overtuiging van traders en dit zou de weg kunnen openen voor substantiëlere prijsschommelingen.

Er is een ongewone concentratie van kortetermijnopties

De meeste van de relevante Bitcoin-opties vervallen op de laatste vrijdag van elke maand en er wordt enige concentratie op de kortste opties verwacht als gevolg van gedekte beltransacties.

Deze strategie bestaat uit het kopen van BTC via spot (reguliere) of termijnmarkten en het gelijktijdig verkopen van call-opties.

Een gedekte call staat dichter bij een vastrentende handel, met als doel de aanzienlijke optiepremies op de BTC-markten op te potten. Op de vervaldag zal deze handelaar zowel zijn posities op de spot-, futures- als optiemarkten liquideren.

De ongewone situatie op de bovenstaande grafiek toont aan hoe 53% van de 2020-kalenderopties op vrijdag 25 september zullen aflopen.

Ter vergelijking, dit is ongeveer hetzelfde bedrag aan open rente voor Ether (ETH) opties die vervallen in september en december.

Er zou nooit een redelijke verklaring kunnen zijn voor waarom de opties van BTC zo zwaar geconcentreerd zijn maar een gelijkaardig fenomeen kwam terug in Juni voor die de open rente van BTC-opties door $900 miljoen sneed.

Vanaf nu zijn er geen tekenen van zwakte van de optiemarkten, maar aangezien de Ether-opties op $450 miljoen staan, zou elk getal onder $1,5 miljard zeker niet wenselijk lijken voor Bitcoin.